Meten is weten

Arbeidshygiëne is in de basis een technische wetenschap waarbij “Meten is Weten” het codewoord is.

De arbeidshygiënist doet metingen in de aangetroffen situatie, beoordeelt de meetgegevens en vergelijkt deze met grenswaarden. Als grenswaarden overschreden worden, volgt er een advies ter verbetering.

De praktijk is echter veel complexer dan het bovenstaande doet geloven. De arbeidshygiënist van vandaag is een all-round adviseur die veel verder gaat dan het vakgebied waarvoor hij van oorsprong is opgeleid. Hij heeft kennis en vaardigheden opgebouwd om ook inzicht te hebben in andere invloeden die zijdelings met het vakgebied te maken hebben. Hij is daardoor in staat om op een “dieper” niveau de oorzaak van een probleem, reeds bij de bron te tackelen.

De arbeidshygiënist wordt in de arbowet genoemd als één van de vier kerndisciplines. Hij is in veel gevallen gecertificeerd en lid van de “Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiëne” (NVvA). De NVvA levert als kennisvereniging een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling, kennis en kwaliteit van het vakgebied van de arbeidshygiënist.

Daarnaast heeft de NVvA de beroepsethiek van de arbeidshygiënist duidelijk omschreven en verwacht van haar leden dat zij daarnaar handelen. Door een gecertificeerd arbeidshygiënist te betrekken bij uw vraagstuk bent u verzekerd van een verantwoord advies dat verder gaat dan alleen maar een antwoord op uw vraag.